Piffbord

Idag var det en vacker krispig höstdag och även om mitt lunchmöte inte gav speciellt mycket så blev jag helt lycklig över känslan när jag kom ut och såg huset i höstskrud. Trots tomt och utan staket såg det hemtrevligt ut. De förra bilderna jag la ut på huset var från prospektet och totalt ocharmiga. Så här - totalt ofixad och stylad bild men med lite känsla. This is the house:

image54 image55

Imorgon ska fönsterdörren i köket sättas på plats. Den är helglasad och kommer från dag ett vara full av nostryck från Enzo, the dog. Trots att jag var emot helglasat, just pga kommande nostryck, så ändrade jag mig när jag insåg att jag inte kunde vara 100% säker på att bröstningen kom exakt i höjd med fönstret på samma vägg. Symmetri. I go crazy om den ruckas.

Apropå symmetri. Hittade dessa bilder på Martha Stewarts hemsida, bilder från hennes källare. Vaddå organiserad?! Konstigt att hon hamnade i fängelse... Jag vill också ha ett piffbord med sidenband, vackra kort och inslagspapper. Simsalabim så skulle jag bli världens bästa på att tacka ja, tacka för senast, bjuda in, slå in paket och allmänt hemmafruperfekt. Eller hur...

image56 image57

Spottar/downlights

De närmaste två veckorna ser jag fram emot med spänning. Äntligen kan jag få se lite ytskikt. Klinker på plats, tapeter och färg på väggarna. Jag kommer jobba fort som tusan för att sedan med iver kasta mig ut till huset för att titta, blänga, stå och känna in.

Kolla nedan, boxarna för downlightsen i köket är på plats. Hela 31 stycken spotlights. Herrn i huset, som inte är på plats så ofta kommer in och inspekterar för första gången på två veckor, levererar kommentaren: "vad litet köket ser ut". Tror någon har varit ute i världen lite mycket. Dryga 50kvm kök och dessutom tomt. Den kommentaren rimmar inte med verkligheten.

image48


Känner att jag hela tiden smälter för bilder som dessa. Vitt, rent, svart/beige/vitt/djurmönster. Tycker det är superhärligt och påminner mig om England och USA. Skulle gärna handla på RocheBobois. Skulle även väldigt gärna inhandla detta skåp för ynka 3 425 pund från Knowles & Christou.

image49 image50

Samtidigt älskar jag färg och mönster och olika mönster i kombination med andra. Allt detta är jag - och allt ska få rum i detta hus och samtidigt stämma...

image51 image52

Inramningen

Tydligen är det lite svårt att sätta sig in i mina kaosbilder från bygget om man inte har helheten, eller ramen. Så här, på förfrågan av Louise Järnum, så kommer lite fasadbilder. Huset är alltså från 1934, pyttevilla, men sedan utbyggt runt 1970-talet. Och nu, 2007, kommer vi DINKisar (double income no kids) och river väggar, bygger för social samvaro och inhose spending.

image46 image47

Grävmaskin

Nu har vi en liten grävmaskin på gården. Den ska gräva inte mer än nödvändigt. Stammarna kommer bytas och alla rör och då var en beslutspunkt: byta rör ända ut till gatan? Nä, bidde svaret. Vi byter så vi kommer ut till trädgården, ut genom huset. Då har vi sparat pengar på fyra meter grävning och fyra meter rör. Sickna pengar. Hm. Well, den dagen rören kloggar igen just på de fyra meter icke utbytta rören. Då, och först då, gräver vi mer. Och den dagen kommer vi inte behöva göra åverkan på huset. Bra beslut.

image43

Idag inköptes väggfärgen till alla rum. Åh, vad jag längtar. Nu är i alla fall matsalen grundmålad, se så snyggt. Stort härligt fönster som kommer ramas in i en helt tokigt underbar sidengardin i rött/cerise som skimrar i skogsgrönt och guld beroende på ljus och fall. Raka, långa utan band runt.

image44 image45

Ljus!

Det här huset kommer bli så ljust! Det är redan ljust och mycket fönster men med vårt brontokök och med min nyskapade dörröppning så blir det ännu bättre. Igår eftermiddag stod vi och ritade upp dörrhålet och idag när jag var förbi så var det en öppning. Det blev bättre än jag kunnat ana. Det öppnade upp och band samman på ett perfekt sätt. Jag älskar hus där man kan gå runt, precis som barn och hundar vill jag kunna gå in och ut och genom olika rum, runt, runt, runt.

På första bilden ser man köket och längst till höger ser man in till matsalen. Så fönstret längst till höger är alltså i matsalen. Andra bilden är tagen från matsalen med vy in mot köket. Det fönstret som man anar bakom alla isoleringsbalar kommer att vara en helglasad fönsterdörr mot en altan... så småningom.

image38 image39

Fondväggen i köket kommer bli Manuel Canovas Tulip. I love it. Köket blir Binova (fast inte alls så mycket trä som på bilden) och på golvet kommer det ligga stora 60x60 plattor med en sandstensfärgad klinker med golvvärme. Mmmm.

image1 image42

Och här ser ni sladdar i mängder. Dessa sladdar kommer vi aldrig behöva se för nu sitter de i väggarna. Haha, vad skönt.

image40 image41

Väl spenderade pengar

VVS och el är dyrt. Svindyrt. Det kostar ju lite att uppdatera systemen från 30-talet till dagens system med bättre driftsekonomi. Jag har surat lite över detta, pengar man inte ser resultatet av. Men idag fick jag världens lyckokänsla när jag såg detta. Före och efter. Har rör någonsin sett så rena och effektiva ut? Det är mina rör det.

image34 image35

I sovrummet har hips-vips från morgonmötet till kvällsmötet min fondvägg byggts upp. Det var lite kittlande att se den på plats. Den har jag suttit hemma och ritat i mitt millimeterblock och nu står killarna med min pärm uppslagen och bygger efter mina ritningar. Kul!

image36

Sovrummet, eller hela ovanvåningen förresten, har jag tänkt mig ska andas harmoni. Inga direkta färger på fast inredning som golv, väggar, tak, lampor. Det ska gå i varma vita, beiga och chokladbruna nyanser men fortfarande vara ljust. Samma känsla som bilden nedan från hotellet New York Palace i Budapest. Tänk bort stora hängande gardiner och förminska rummet till en tredjedel och tänk funkis. Annars exakt samma.

image37

Helgjobb

Jo'rå, Helene, här jobbas det även på helgerna. Tur det. Skulle inte klara mig med två hela dagar med inaktivitet. Här nedan börjar gästrummet ta form. Allt är spacklat och det känns som att det snart borde finnas tid för lite tapetsering. I det här lilla rummet bidde det Joie de Vivre av Sanderson. En ljuvlig blommig tapet som är lugn och harmonisk i sina färger. Tror det kan bli väldigt fint att jobba med kontraster i det rummet och att precis som på bilden trycka till med något mörkare.

image31 image32

I trädgården har de klippt ner hela häcken och snart borde ett staket planteras mellan grindstolparna. Är inte helt på det klara hur det ska se ut förutom att det ska harmoniera med balkongräcket som är en enkel gjutjärnsram med trä. Fråga 1: ska gjutjärnet målas vitt? Fråga 2: vilken ton ska "träplankorna" målas i. På fråga 1 lutar det åt vitt pga att huset är vitt och att även hängrännorna är vitmålade. På fråga 2 så vet jag inte alls. Finns det något svårare än nyanser. Grå-beige på något sätt ska det vara. Fast mer åt beige. Tror jag.

image33

Ljusterapi

Idag var det minusgrader, första riktigt kalla dagen. Byggmötet klockan 07.00 imorse gick bra. Min kvalitetskonsult berömde till och med jobbet killarna gjort! Det är inte illa ska ni veta. Han är ju anställd för att gå runt och muttra och ifrågasätta, vilket han gör. Men idag svor han. Positivt alltså. "Det här blev jävligt snyggt" sa han och tittade upp på de helspacklade taken i tre-rum-i-fil. Vanligen spacklar man tydligen bara skarvarna. 

Jag har gjort lite research på utebelysning. "Armatur" som min polske byggledare rättade mig imorse. Jaja. Lampor. Internet - dåligt, hittar inget snyggt. Marknadsundersökning - folk har konstig smak, sätter spetsiga 1800-tals kopior till funkis. Do not like. Jag har bestämt för att gå för klassisk bolle. Men lite modernare. Den här från BEGA lutar det åt nu...

 

Har ni noterat den här bloggen Ljusare Tider, en inredningsblogg som bara handlar om belysning. Det var där jag hittade BEGA.

När det gäller belysning av sänggavel har jag ändrat mig. Det ska byggas en ram som innehåller en vadderad sänggavel ända upp till tak. Först hade jag tänkte ha spottar i taket på sänggavelramen men nu har jag nog ändrat mig till slinga/rör. På den här bilden från hotellet Auberge Saint-Antoine i Quebec så ser man principen.

Grand Comfort room 318

Svanhalsstol

Idag fick jag hämta min omklädda svanhalsstol! Jag köpte den för massa år sen, trasig och dan. Har varit för snål att lämna in den till en tapetserare. Men nu, nu har den fått en egen plats i nya huset. Ett specialanpassat hörn som ska gå i guld och svart. Det vackra tyget kommer från Romo och är både diskret och lyxigt på en gång. Titta! Inte världens bästa bildförutsättningar, tagen i en källare långt efter solens nedgång. Men jag lovar. Den är superfin.

image29 image30


Mina killar här... ni ser hur ofantligt glada de är över att få regla om hela mitt 50kvm stora kök pga att jag vill ha 60x60 plattor på golvet. De riktigt lyser av lycka över att behöva regla var 30'onde centimeter.

Den andra bilden är sovrummet med två inbyggda garderober på var sida om balkongdörren. Herrn i huset vet inte att jag tänkt ha mina väskor i den högra och festkläder i den andra. Med andra ord, upptagna.

...åh vet ni?! De förlorade 10cm är tillbaka. Jag kommer inte längre behöva vika jeansen på längden eller specialvika tröjorna. Efter en liten kommentar om misstaget i stand-in closet (som jag dock sa att vi glömmer... bara inte fler) ordnades det hips vips.

image27 image28

Ett tu tre...

Så här snabbt går det. På lunchmötet fanns inte väggen på bild 1, den satt däremot där vid kvällsmötet. Sedan blev de snabbt gipsplattor på väggar och tak. Nästa dag fanns där en vägg till walk-in closet (som jag i sanningens namn ska börja kalla stand-in closet. Det är inte så mycket mer. Men det är två! Alltid nå't.) Idag kom skiljeväggens grund upp mellan killkläder och tjejkläder.

Samtidigt har självklart källaren grävts ur och gästrummet spacklats, hela stammen utriven och... gud vet vad. Igår fick jag kommentaren: nu måste vi ha ett uppsamlingsmöte för snart går det fort. Fort!! Fortare??? Jisses, hoppas de klarar sig lite mer utan mig för det är lite stressigt att ha två byggmöten om dagen.

image22 image23 image24 image25 image26

Walk-in closet

I fredags morse stod jag och viftade med händerna och sträckte ut armarna "här ungefär" ska väggarna gå. Åker vidare till jobbet och när jag åker förbi huset på kvällen så står det en vägg just "där ungefär". Phju, det är en himla tur att jag har tänkt igenom allt noggrant så att det som verkar som en höft redan är systematiskt beräknat, uppritat på millimeterpapper och testat för användarvänlighet i min lilla hjärna.

Idag på lunchen levererade jag ritningar på vår walk-in closet. Jag hade skrivit ut de viktigaste måtten, resten kunde de anpassa efter byggets gång. Tyvärr hade dock 40cm på en viktig plats istället blivit 30cm. Nå, det ska vara hyllor att lägga kläder på. Man får väl lägga jeansen på längden och vika tröjorna en extra gång. Inte värt att göras om.

Matt-killen var där och mätte för den härligt fluffiga kritvita heltäckningsmattan som ska ligga i garderoben. Drömmen är som på bilden nedan - men det går liksom inte i ett gammalt hus från 30-talet. Ytan existerar inte. Men det blir en walk-in closet - två faktiskt. Två pyttesmå med snedtak. Huvudsaken är att:
- man kan gå in
- det är vit heltäckningsmatta på golvet
- bra belysning.

Lite fantasi får man ha!

image21

Sovrum.. bl a

Åh vilka framsteg. I källaren var basturummet och halva tvättstugan uppbilad. I vardagsrummet höll killarna på att sätta upp spånplattor och på övervåningen hade hela gamla badrummet gått upp i rök. I sovrummet hade väggen mot ena kattvinden rivits och även golvet var borta... och vad hittade vi under det extremt fula låtsasparketten... jo trägolv!! Tacka vet jag gamla hus.

Här ser ni
- mitt fina vardagsrumstak,
- det lilla men perfekta badrummet och till slut
- ett härligt sovrum!

image18 image19 image20

Sovrum... jag är ju galen i tyg - och finns det något härligare än vackra lakan. Det är som att titta ner i en perfekt blandad plockgodispåse. Overkligt lockande. Titta här, skulle inte detta passa här...

Manuel Canovas.... mer toile åt folket!     Fischbascher          Cottimaryanne
Click to enlarge          Imperial by Fischbacher  Dulcamara


Första doften

Idag när jag kom in i huset luktade det målarfärg! Självklart var det inte målarfärg. Det var något jox som de penslat på väggarna i vardagsrummet innan spackel etc. Men ändå - det luktade något. Bara det kändes som en framgång. Dag 3, det är inte lite man begär, att något nytt ska ha hänt vid varje besök.

Titta på den här bilden. I hörnet av vardagsrummets dörrkarm satt en ros. Vad är det? Något byggartecken? Är inte säker på att jag vill veta. Tyckte ändå det var lite trevligt. Första piffet liksom.

image15 image16

Den här vyn var en av de första sakerna som gjorde att jag flyttade till landet. En motorväg kantad av skog eller fält som fortsätter i oändlighet. En himmel, utan inramning av hus. Jag åkte, åkte, åkte och åkte på denna väg och jag kände en frihetskänsla. Än idag släpper jag ner axlarna, tar ett djupt andetag och tittar på himlen, träden och evigheten och ler för mig själv. Varje dag.

image17Fortsatt rivning

Killarna kämpar på och huset flyger i bitar... vilket är bra gissar jag. De har börjat lite lätt i badrummet på ovanvåningen och tagit bort badkar och toalett. Här kommer det bli en sober inredning från GamaDecor med vit marmorskiva och ett mörkare trä för skåpluckor. Klinkern är helt fantastiskt härligt creme-grädde-sandstens-färg och samma fast högblank på väggen.

image12 image13

Här är det lyxiga jaktköket. Till höger i bild kan ni visualisera er en stor frysbox som rymmer 255 liter. Till vänster om balken en rejäl diskbänk i rostfritt stål. Allt ramas in genom den i vitkaklade väggen bakom.

image14

Dagen D!

Äntligen! Vad fantastiskt det känns, fantastiskt härligt, fantastiskt läskigt, fantastiskt roligt och fantastiskt övermäktigt. Lilla jag och allt detta. Ja, ja vad är det värsta som kan hända? Att allt rasar, hela huset och marken ramlar in. Men det lär väl inte hända?!

Lite bilder från första dagen:
Köksvägg 3 riven Köksvägg 2 riven Köksvägg riven

Med en gnutta fantasi kan ni se detta:
Bild 1 visar på höger sida en rad med högskåp. Ångugn och vanlig ugn, vinkyl och vanlig kyl och frys. Genom dörrpartiet ser det fina jaktrummet.
Bild 2 Den härliga köksön sträcker ut sig och längst bort i bild från fönstret och vidare höger ut sträcker sig den långa och låga förvaringsbänken. Snyggt va?
Bild 3 Det långa fönsterpartiet med de franska dörrarna ut mot den härliga altanen. Såå trevligt.

Lite inspiration:
Öppen spis Eken
Kanske en stor spegel eller en fin tavla... har inte riktgit bestämt mig för vad som ska hänga över den öppna spisen. Den stora och vackra eken på baksidan funderar jag på att belysa. Vad tror ni om det?

RSS 2.0